Wie heeft hét slaaprecept voor succes in handen? – Het belang van een goede nachtrust.

Recensie: De adviesboeken over ochtendrituelen, routines en slaap stapelen zich op. Ze kunnen soms flink botsen, want moet je nu vroeg opstaan of voldoende…
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2018/12/28/wie-heeft-het-recept-voor-succes-in-handen-a3127298

De omzet van je bedrijf verhogen, een promotie binnenhalen, stoppen met roken, met drinken, met te hard rijden? Of juist beginnen met iets, zoals sporten, mediteren, gezond eten? Zit daar iets tussen wat je in 2019 wilt bereiken, op je werk of daarbuiten? Dan kun je twee dingen doen. 

De adviesboeken over twee gedragingen die veel met elkaar te maken hebben, maar ook flink kunnen botsen, stapelen zich op: vroeg opstaan en voldoende slapen. Auteurs uit beide kampen bepleiten dat de hunne een ‘supergewoonte’ is: een gewoonte die het gemakkelijk maakt om vervolgens allerlei andere goede gewoontes uit te voeren. 

Hoewel de auteurs elkaar over en weer citeren, bestaat er ook een zekere animositeit tussen de ‘vroege vogels’ en de ‘superslapers’. De eerste groep – met twee boeken vertegenwoordigd in deze bespreking – vindt slapen een vrij nutteloze bezigheid, die je tot een minimum moet beperken. Zo win je tijd om aan je succes te bouwen. De tweede groep – eveneens met twee boeken vertegenwoordigd – ziet een goede nachtrust juist als onmisbaar. Wat je ook wilt doen (of laten), voldoende slaap is volgens hen de basis om dat te kunnen. 

Als je een van de twee gewoontes zou willen invoeren in 2019, welke kun je dan het beste kiezen? Of kan het allebei: én vroeg uit de veren én goed slapen? Maakt het bovendien iets uit of je om vijf uur ’s ochtends opstaat, of pas om tien uur, als je wel hetzelfde aantal uren hebt geslapen? En hoeveel uren zijn eigenlijk genoeg?

Waar de ‘superslapers’ en de ‘vroege vogels’ overlappen, is het belang dat ze hechten aan routines. Mensen zijn gewoontedieren. Vaste rituelen in de avond helpen om in slaap te vallen, liefst op een vast tijdstip (Elrod is de enige die dit niet adviseert). Hetzelfde geldt ’s ochtends: houd de wekker op dezelfde tijd, ook in het weekend, en volg een verkwikkend ochtendritueel. Het best beweeg je ’s ochtends, buiten, om je interne klok te laten weten dat de dag is begonnen. 

Alle auteurs noemen ook het belang van lezen. Voor Sharma en Elrod is het een vast onderdeel van hun ochtendroutine, voor Walker en Wouterson – logischerwijs – van hun avondroutine. „Lezen is de snelste weg naar verandering”, schrijft Elrod. 

Mee eens. Mocht je aan de slag willen met supergewoonten rond slapen en opstaan in 2019, begin dan met de boeken van Walker en Wouterson. Ben je eenmaal een superslaper en ken je de schadelijke effecten van een slaaptekort, dan kun je overwegen om – stapje voor stapje – vroeger op te staan. Wie weet totdat je lid wordt van de ‘5 AM Club’.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s