Prof. Jaap Seidell (VU Amsterdam): “Still discussion about the evolutionary approach, but it is a concept to take very seriously”

My ‘science’ hero** from Amsterdam is public health professor Jaap Seidell.  Jaap is known for looking to the bigger picture of food and health, and is not focussing too much on individual food products, ingredients or individual consumers/patients.

I agree, it’ is all about the food patterns and thus we should take a look at the broader and more holistic approach including the effect of our society on our eating habits. Jaap Seidell promotes a food diet that includes sufficient proteins, lots of vegetables, a bit fruit, and seeds and nuts and not to many sugar.

I didn’t ask his personal opinion yet, but I do expect that he does fully agree with my “#softpaleo 2025 dietary guidelines”. Professor Seidell is generally not known for being a fan of any specific ‘populair’  diet like low-carb (LCHF), paleo or Banting, but in his latest article in the local Amsterdam newspaper he wrote:

“The modern (western) diet did result in a obesity, and diseases like diabetes 2 and other lifestyle diseases. We don’t yet know all the details on how to apply the evolutionary perspective on healthy diets. But there are not that many arguments to laugh about the paleo diet”

Very interesting statement from the professor. The full (dutch) article published in Het Parool is placed below.

** I have more #softpaleo scientific hero’s in the Netherlands.

IMG_0950

DOOR: JAAP SEIDELL 10 AUGUSTUS 2017, 10:30

Door een groot aantal voedingswetenschappers en eetschrijvers wordt paleo (kort voor ‘paleontologische ­voeding’) weggezet als iets van zweverige goeroes en voedselgekkies. Vaak wordt een pleidooi voor een ‘oervoeding’ tegengesproken met argumenten als: ‘Nou, zo oud werden ze niet in de oertijd’ of ‘Die hol­bewoners hadden best een rotleven‘.

Dat is jammer, want de wetenschappelijke voorstanders van een paleontologische voeding baseren zich op de evolutietheorie, de in de meeste opzichten geaccepteerde basis van de biologie. Darwin leerde ons dat soorten zich geleidelijk optimaal aan hun natuurlijke omgeving aanpassen door natuurlijke selectie.

Het doel van de ‘survival of the fittest’ was niet om te over­leven in de zin van zo gezond mogelijk oud worden, maar om zo goed mogelijk voor na­geslacht te kunnen zorgen. Ons lichaam en brein zouden volgens de ­evolutietheorie daarom het best zijn aangepast aan een voeding zoals onze verre voorouders die aten. Die leefden honderdduizenden jaren vooral van groenten, fruit, vlees, vis en noten.

Wordt paleo terecht weggezet als iets van voedselgekkies?
Nu zijn het fruit, het vlees en de vis uit uw ­supermarkt niet meer hetzelfde als die op het menu stonden in het stenen tijdperk.Meestal zijn ze een stuk ongezonder ­geworden door fok- en teeltmethoden en vervuiling van water en bodem, maar nog steeds horen ze tot de ­gezondste keuzes die we hebben in de supermarkt.

De effecten van zo’n modern oerdieet op de gezondheid zijn wetenschappelijk onderzocht. Enkele jaren ­geleden werd een overzicht gepubliceerd van studies waarin mensen werden gevraagd volgens de principes van paleo te eten of een voeding te kiezen gebaseerd op de moderne voedingsrichtlijnen.

Er waren slechts vier studies te vinden en die duurden allemaal kort (2 weken tot 6 maanden), maar ze lieten wel zien dat de paleo-eters zelfs beter af waren als het ging om hun lichaamsgewicht, bloeddruk en andere risicofactoren voor diabetes en hart- en vaatziekten dan de mensen die zich keurig aan de officiële voedingsadviezen hielden.

Paleovoeding zal dus vrijwel zeker een stuk gezonder zijn dan de gemiddelde Nederlandse voeding, die toch vooral uit veel suikerrijk, geraffineerd en sterk bewerkt gemaksvoedsel bestaat.

Dit moderne eet­patroon is mede debet aan het grote aantal mensen met overgewicht, type 2 diabetes en andere welvaartsziekten. Over hoe zo’n evolutionair perspectief het beste is toe te passen op onze moderne voeding is nog veel discussie, maar veel redenen om lacherig te doen over het paleodieet zijn er dus niet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s