De 6 (prima) gouden tips van Juglen Zwaan.

1. Ga een uurtje eerder naar bed

Juglen Zwaan, voedingsdeskundige en spreker: “Soms zie ik mensen voor honderden euro’s per maand supplementen in huis halen. Supplementen kunnen je gezondheid absoluut verbeteren in sommige situaties, maak vaak helpen ze weinig als je de bron van de problemen niet aanpakt. Als je veel last hebt van stress, dan is het effectiever om de stress aan te pakken. Heel veel mensen zijn vermoeid en hebben eigenlijk behoefte aan rust voor herstel. Door een uurtje eerder naar bed te gaan dan normaal, word je de volgende dag waarschijnlijk frisser wakker dan wanneer je een hand supplementen zou nemen.”

2. Begin bij de basis

“Het is beter om eerst aan de grote knoppen te draaien en dan pas aan de kleine. Vaak houden mensen zich bezig met details, maar verliezen ze het grote geheel uit het oog. Veel mensen doen de magnetron de deur uit voor hun gezondheid of voegen wat kurkuma toe aan hun voedsel om het gezonder te maken. Ondertussen wordt amper groente en fruit gegeten en is er nooit een moment voor beweging. Als je goed slaapt, dagelijks beweegt en veel groente eet, kun je enorm veel gezondheidswinst boeken. Daarmee zet je grote stappen. Daarna kun je werken aan details voor de laatste, kleine stappen.”

3. Wees eerlijk naar jezelf

“Ik heb eens iemand gesproken die een waterfilter liet installeren om de gifstoffen in het water kwijt te raken, maar ondertussen een sigaret opstak. Dat vond ik vreemd. Ook kreeg ik eens een kijkje in de koelkast van een gezondheidsfreak. Ik zag zeven flessen wijn die een weekvoorraad bleken te zijn. In ons dieet is er weinig zo ongezond als alcohol, zeker als het met flessen tegelijk gaat. Wees daarom eerlijk naar jezelf en probeer te kijken naar waar de drang naar ongezonde gewoontes vandaan komt. Vaak ligt het op het mentale vlak en speelt stress een grote rol.”

4. Neem je gewoontes onder de loep

“De taken die je op een dag uitvoert, verlopen voor het merendeel onbewust. Dit doet het brein om energie te besparen. Om deze reden is een nieuwe baan zeer vermoeiend: je hebt nog geen routines. Gezonde gewoontes brengen je op termijn heel veel gezondheid. Als je bijvoorbeeld de gewoonte hebt om bij het opstaan een glas water te drinken, kan dat op termijn uitdroging en obstipatie tegengaan. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer gezonde gewoontes te bedenken, maar onbewust voeren we vaak ook ongezonde gewoontes uit. Op termijn kunnen deze je ziek maken. Een ongezonde gewoonte kan zijn om te overeten. Of in de avond een zak chips te eten. Kijk naar je gewoontes, want die voeren we het meeste uit. Vervang de zak chips door een handje pistachenoten. Op termijn zal je gezondheid hier wel bij varen.”

5. Overdrijf niet

“Rages en hypen komen en gaan. We hebben een tijdje gehad dat chocolade helemaal hip was. Pure chocolade, van de bittere soort (70% cacao of meer) is inderdaad heel gezond. Er zitten vele plantenstoffen in (polyfenolen) die als antioxidant kunnen werken in het lichaam. Ook zit er veel magnesium in; dit mineraal houdt de hart- en bloedvaten gezond. In lezingen vertelde ik er altijd heel enthousiast over. Tot ik een tijd later iemand sprak die bij de lezing aanwezig was en vertelde te ontbijten met een reep chocolade. Zo had ik het nu ook niet bedoeld. Wetenschappers hebben vastgesteld dat bittere chocolade tot 100 gram per week (2 partjes per dag) gunstig zijn voor je gezondheid, maar dat meer juist weer averechts kan werken. Dus het is niet nodig om vier avocado’s op een dag te eten om gezond te worden. Het lichaam heeft aan een beetje genoeg. Je kunt je beter richten op variatie, in plaats van overdrijven.”

6. Drink meer, maar wel van het juiste

“Vloeibare calorieën maken snel dik. Dus vooral frisdrank kan een dikmaker zijn. Dat komt doordat vloeibare calorieën niet verzadigen, maar wel veel energie bevatten. Wat veel mensen niet weten, is dat fruitsap ook zeer veel suiker bevat en dik kan maken. Je kunt beter het hele fruit eten of je sap baseren op vooral groenten. Water, koffie en thee zijn prima om regelmatig te drinken. Tot drie kopjes koffie per dag hebben de positieve eigenschappen de overhand, maar als je meer drinkt, wordt het volgens onderzoekers juist weer ongezonder. Zelf heb ik op drukke dagen ook vaak dat ik vergeet om voldoende water te drinken. Als je te weinig water drinkt, kun je hoofdpijn krijgen. Daarom is het slim om jezelf een handje te helpen. Zet bijvoorbeeld een karaf met water op je bureau tijdens het werken. Als je water saai vindt, kun je het wat opleuken met een schijfje citrusfruit, komkommer of kruiden.”
— Lees op gezondnu.nl/dossiers/gouden-tips/de-6-gouden-tips-van-juglen-zwaan/