Onbegrip en nep-nieuws rond Nutri-Score, een reactie van geestelijk vader Serge Hercberg (Foodlog)

Hoe breng je een volkgezondheidsinstrument dat je niet uitkomt in diskrediet? Serge Hercberg en zijn collega’s Pilar Galan, Manon Egnell en Chantal Julia van het Franse Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) fileren de argumenten die tegen de door hen ontwikkelde Nutri-Score zijn ingebracht naar aanleiding van reacties uit met name de levensmiddelenindustrie in landen waar supermarkten met het Franse voedselstoplicht willen gaan werken. Nederland is één van die landen. Hercberg is te beschouwen als de geestelijke vader van het Nutri-Score systeem.

Op sociale media circuleren al tijden afwijzende opinies en misleidende informatie over Nutri-Score, het voedingslabel dat in 2017 door Frankrijk en daarna ook door België en Spanje is ingevoerd. Soms klinken ze zelfs door in de woorden van vooraanstaande politici. Vooral de afgelopen weken was dat duidelijk te merken. Vermoedelijk als gevolg van discussies in een aantal Europese landen die overwegen het logo in te voeren en het gesprek dat verschillende organen van de Europese Gemeenschap in Brussel er over voeren. Daar wordt veel over geschreven.

Het borrelt. Een groeiend aantal aanvallen op de geloofwaardigheid van de Nutri-Score moet voorkomen dat Europese landen het voedingslabel invoeren, ondanks de meer dan 30 internationale wetenschappelijke publicaties die overtuigend bewijs leveren voor de voordelen van de Nutri-Score ten opzichte van andere voedingslabels. Nutri-Score krijgt daarnaast alle steun van Europese consumentenorganisaties. Niettemin wordt het label nog steeds nadrukkelijk afgewezen door een groep lobby’s van de agro-industrie (de vereniging van levensmiddelenproducenten FEVIA in België, BLL in Duitsland, Coldiretti in Italië, etc.).

Sommige fabrikanten en distributeurs in Frankrijk, België en Spanje, maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Portugal, Zwitserland en Slovenië hebben ervoor gekozen om de Nutri-Score op hun producten te zetten. Toch is er ook een aantal grote multinationale voedingsbedrijven dat weigert de Nutri-Score te gebruiken.

Deze bedrijven probeerden de Nutri-Score te omzeilen door bijvoorbeeld zelf ontwikkelde alternatieve labels voor te stellen die volgens hen geschikter zijn. Denk aan het Evolved Nutrition Label (ENL) op Europees niveau en de BLL in Duitsland. Het ‘nepnieuws’ speelt deze grote internationale bedrijven, die het voedingslabel in diskrediet willen brengen, in de kaart. Het valse nieuws verspreidt zich ook via internetgebruikers die geen wetenschappelijk bewezen informatie delen, maar hun eigen meningen gebaseerd op uit de context gehaalde details.
Daarmee willen deze tegenstanders de betrouwbaarheid van het systeem te niet doen.

Er is een duidelijk verschil tussen onjuiste informatie, zoals die momenteel rondzingt, en legitieme kritiek die de basis kan vormen voor een nuttig wetenschappelijk debat. Dit debat gaat met name over de beperkingen van het systeem, zowel wat de doelstellingen als de vormgeving betreft.

— Lees verder op www.foodlog.nl/artikel/onbegrip-en-nepnieuws-rond-nutri-score/