Inzet van MCT’s (bijvoorbeeld van kokosolie) bij Alzheimerpatiënten heeft positief effect op cognitieve test.

Een van de meest vreselijke ziektes -je mag eigenlijk niet vergelijken- is ongetwijfeld Alzheimer. Onze hersenen bepalen immers ons ‘zijn’ en als deze niet meer goed functioneren veranderen we in ander persoon. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar Alzheimer en mogelijke medicijnen. Recent stond een uitstekend artikel van Aliette Jonkers in de Volkskrant.

Sinds enkele tientallen jaren richt het onderzoek zich vooral op de op de belangrijkste hypothese achter het meeste Alzheimeronderzoek: dat de aftakeling van het brein is te bestrijden door het verwijderen van amyloïde-bèta plaques, ophopingen van eiwitten in de hersenen. Er beginnen echter meer en meer aanwijzigingen te komen dat deze hypothese wellicht te simpel.Laten we maar hopen dat er uiteindelijk geschikte medicijnen komen; al is de kans niet groot ben ik bang. De twee meest prangende vragen die derhalve nu vooral ook op tafel liggen:

  1. Kan je (via lifestyle, voeding) voorkomen dat je Alzheimer krijgt?
  2. Als je verschijnselen van Alzheimer krijgt, kan je de ontwikkeling dan ‘vertragen’?

Bij TOP b.v. is een paar jaar geleden een literatuur onderzoek uitgevoerd naar MCT’s (bijvoorbeeld uit kokosolie) en Alzheimer. Mensen die leiden aan Alzheimer hebben een abnormaal laag glucosemetabolisme in hun hersenen. Hierdoor zal er deels overgegaan moeten worden op een alternatieve brandstof, zoals ketonlichamen. Uit studies blijkt dat na toediening van MCT’s**  bij Alzheimerpatiënten het gehalte aan ketonen in het bloed omhoog ging. Uit het literatuur onderzoek is naar voren gekomen dat de consumptie van MCT’s ** een positief effect heeft op cognitieve test.

De samenvatting van het onderzoek staat hieronder. De eerste denkrichtingen -en misschien wel gedeeltelijk antwoorden- op de hierboven gestelde twee prangende vragen zullen in de komende maanden gedeeld worden op dit blog.

** Om echter nu gelijk maar de adviseren om in grote hoeveelheden kokosolie te consumeren is te kort door te bocht. Maar indicaties dat MCT’s gezond zijn liggen op tafel.

2 Comments Add yours

  1. Op dit blog is nog meer informatie te vinden over het onderwerp Altzheimer en MCT’s en kokosolie. http://vernerwheelock.com/207-benefits-of-coconut-oil/

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s