Werkt het (soft) paleodieet nou wel of niet? Esther geeft een eerste antwoord.

Werkt het paleodieet nou wel of niet? That’s indeed the question. Hardcore adviezen werken niet voor de gemiddelde Nederlander. Het menselijk lichaam is tevens behoorlijk flexibel als het gaat om onze lifestyle. We kunnen binnen redelijke grenzen verschillend eten en toch fit en gezond blijven.

De term SoftPaleo gebruik ik om aan te geven dat een 80%/20% paleo-achtig voedingspatroon prima is. Hormoonfactor van Ralph, Grip op Koolhydraat en SoftPaleo zijn voor 95% overlappende adviezen. De overeenkomsten zijn immers veel interessanter dan de kleine accentverschillen.

Hieronder een prima stuk van Esther Nederhof.

Voeding en Psyche

Het antwoord op die vraag ligt er natuurlijk aan waarvoor je wilt weten of het werkt en vergeleken waarmee. Het paleodieet lijkt goed te werken om gewicht te verliezen, zeker als je het vergelijkt wat mensen gewoonlijk eten.

Dit blijkt bijvoorbeeld uit de resultaten van onderzoek die zojuist online gepubliceerd zijn. Een groep Zweedse onderzoekers liet 32 mensen met diabetes type 2 twaalf weken lang groente, fruit, mager vlees, vis, eieren en noten eten, terwijl ze granen, zuivel, peulvruchten, geraffineerde vetten, geraffineerde suikers en zout moesten laten staan. Ze werden hierin begeleid door een diëtist. De onderzoekers wilden weten of het paleodieet effectiever zou zijn als het gecombineerd wordt met duur- en krachttraining. Het antwoord op die laatste vraag was nee, al vonden ze dat mannen minder spiermassa verloren als het paleodieet gecombineerd werd met training vergeleken met alleen het dieet.

Wat ik hier belangrijker vind, is dat beide groepen…

View original post 513 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s